Warsztaty kulinarne „Robimy wiosenne kanapki”
21 marca uczniowie klasy 1a podjęli wielkie wyzwanie pod hasłem: „Robimy wiosenne kanapki ".
Tego dnia dzieci przyniosły z domu przygotowane przez rodziców potrzebne produkty. Na stołach zagościły: sery, wędliny, jajka, pieczywo i przybory kuchenne, a w sali unosił się zapach szczypiorku i warzyw: sałaty, pomidorów, ogórków, papryki i rzodkiewki. Na początku wychowawca przypomniał dzieciom o zasadach bezpieczeństwa, których należy przestrzegać podczas posługiwania się nożem. Po starannym umyciu rąk, założeniu fartuszków i przygotowaniu stanowisk pracy wszyscy zabrali się do zadania. Dzieci samodzielnie smarowały, kroiły, układały na kromkach wybrane przez siebie produkty tworząc na kanapkach wiosenne wzory. Przygotowane kanapki wyglądały naprawdę apetycznie. Dzieci na koniec zorganizowały wspólny poczęstunek.
Uczniowie zadanie wykonali doskonale. Podczas robienia kanapek kształcili odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijali kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę.
Dzieciom bardzo smakowały kanapki zrobione własnoręcznie, gdyż wyglądały pięknie i kolorowo, a co najważniejsze zawierały mnóstwo witamin.