2019-02-11

Co się działo w czasie ferii w naszej szkole

Podczas zajęć w czasie ferii zimowych w naszej szkole chętni uczniowie mogli dowiedzieć się na czym polega sztuka tworzenia orgiami, skorzystać z zajęć na basenie, zajęć świetlicowych, gier i zabaw ruchowych na sali gimnastycznej. Odbyły się również zajęcia kulinarne, gdzie swoimi kulinarnymi zdolnościami pochwaliła się Pani Dyrektor Mariola Ostrowska.
Warsztaty kulinarne miały na celu pokazać uczestnikom, że można jeść zdrowo i smacznie. Pani Dyrektor wyjaśniła dzieciom w sposób prosty i obrazowy, co warto jeść i dlaczego, jakie są wartości odżywcze owoców i warzyw, oraz jaką rolę odgrywają witaminy w odżywianiu człowieka. Dzieci tym krótkim wykładem były bardzo zainteresowane i z całą pewnością zapamiętają wiele z przekazanych im informacji.
Po zdobytej wiedzy przyszła pora na działania praktyczne gdzie dzieci samodzielnie przygotowały sok, ale nie taki nudny z samych owoców, a z owoców i warzyw. Potem zajmowały się przygotowaniem pysznych kanapek.
W menu kolejnych warsztatów kulinarnych pojawiły się ciasteczka orzechowe bez grama mąki oraz trufle na bazie czerwonej fasoli z migdałami.
Dzięki tym warsztatom dzieci zobaczyły, że można eksperymentować ze zdrowymi produktami.