2016-11-23

Śniadanie jest OK

W dniu 22 listopada odbyły się kolejne warsztaty dietetyczno-kulinarne pn. „Śniadanie jest OK” realizowane w ramach Projektu „Zdrowo w sieci-zdrowo w realu”.  Zajęcia odbyły się we współpracy z Zespołem Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich  pod kierunkiem nauczycielek  zawodu z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w  Kołobrzegu pani Renaty Grodzkiej-Truszkowskiej oraz Joanny Zendran.  
W warsztatach uczestniczyli nasi najmłodsi uczniowie z  klas I-III szkoły podstawowej. Warsztaty rozpoczęły się prezentacją dotyczącą zdrowego odżywiania, uczniowie zostali zapoznani z warunkami zdrowego stylu życia. Prelegentka pani Renata Grodzka-Truszkowska  zachęcała uczniów do spożywania śniadania i II śniadania podając przykłady na urozmaicone potrawy.  Każdy zespół klasowy dowodzony był przez ucznia z klasy z ZSEH o kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych.  Uczniowie pod ich kierunkiem  przygotowywali wiele różnorodnych potraw i zdrowych, energetycznych przekąsek. Uczniowie wykonali : sałatkę wiosenną z wędzoną makrelą i jajkiem, babeczki kruche z pastą twarogową i rzodkiewką, koktajl z mango i banana, ślimaczki z tortilli  z szynką i salami, babeczki z serkiem twarogowym i brzoskwinią, mus grejpfrutowo- truskawkowy, sałatkę z brokułów i kalafiora, babeczki z pastą warzywną z buraków i papryki, smoothie bowl z mango i mleka kokosowego, warzywne paluszki z ziołowym dipem, babeczki z pastą twarogowo- tuńczykową, smoothie bowl z buraka, bananów i soku pomarańczowego, sałatkę z buraczków, sera twarogowego i orzechów z sosem miodowym, sałatkę owocową, koktajl energetyczny z banana, cytrusów i jogurtu, surówka z kapusty pekińskiej i granatu, babeczki z pastą twarogowo- pomidorową, bananowy shake z cynamonem. Każda klasa wykonała po trzy potrawy. Dzieci poznały różne, nieznane im jeszcze smaki. Dużym powodzeniem cieszył się smoothie bowl z buraka, bananów i soku pomarańczowego.
Na  zakończenie warsztatów odbył się  pokaz wykonanych dań, które prezentowały się imponująco. Pani dyrektor podziękowała prowadzącym oraz uczniom mając nadzieję, że przygotowane dania będą wykonywane z rodzicami w domach uczniów. Na zakończenie warsztatów wszyscy uczniowie  raczyli się przygotowanymi potrawami.